Asistența socială în Arad - Dezbatere in cadrul Zilelor Aradului

Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a organizat, cu ocazia manifestărilor dedicate „Zilelor Aradului - 2015”, în parteneriat cu Primăria Arad și Centrul de Cultură Municipal Arad, workshop-ul „Asistența Socială – prezent și perspective arădene”.

La lucrări au participat prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță, decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport, d-na Oana Pârvulescu, director general al Direcției de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad, Mariana Cismașiu, consilier municipal, membru în Comisia socială din cadrul Consiliului Municipal Arad, Iudita Cuvineanu, directorul filialei Crucea Roșie Arad, lect. univ. dr. Aurora Lupaș, părintele lect. univ. dr. Vasile Pop, lect. univ. dr. Oana Morcan, conf. univ. dr. Sorin Bulboacă, conf. univ. dr. Maria Oprea, studenți, masteranzi, reprezentanți ai ONG-urilor interesați de asistența socială pentru copiii și vârstnicii din municipiul și județul Arad.

În deschiderea lucrărilor, prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță, decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport, a subliniat că, „Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este pregătită pentru un an universitar cât mai bun, în contextul în care se derulează proiectul unei noi Legi a Educației Naționale pentru pregătirea și formarea de tinerilor pentru piața muncii”.

„Nu este ușor nici pentru noi, cei care lucrăm în domeniu, nici pentru Primărie, pentru că, trebuie să recunoaştem, noi absorbim un buget foarte mare pentru a acoperi nevoile persoanelor aflate în dificultate. Tocmai de aceea au fost create tot felul de servicii și programe ce vin în ajutorul persoanelor aflate în nevoie. Dincolo de ajutorul bănesc pe care îl oferim acestor persoane, avem și servicii care sunt dezvoltate pe diferite planuri în funcție de categoriile de persoane, mai ales în funcţie de categoriile de vârstă. Pentru persoanele vârstnice avem șase centre de zi pe care mie îmi place să le numesc cluburi, pentru că acolo bunicii noștri vin și se relaxează, efectiv își crează o comunitate acolo, îşi fac programe cu sprijinul nostru oferit necondiționat în ceea priveşte asistență juridică, consiliere și ajutor medical primar, excursii pe care le dezvoltăm împreună cu beneficiarii. În fiecare zi acțiunile lor primează în ceea ce privește jocul de șah, table, activități care îmi place să le împărtășesc cu ei ori de câte ori merg acolo. Constat cu plăcere că într-adevăr știu să se simtă bine și știu să își facă viața mai frumoasă, pentru a nu rămâne singuri, pentru a nu se marginaliza social din cauza vârstei și a problemelor de sănătate. În ceea ce privește serviciile care funcționează în cadrul direcției noastre pe parte de copii, avem Complexul „Curcubeu”, un complex pentru dezvoltare interculturală. Vorbim de aproximativ 125 de copii rromi, care beneficiază de serviciile noastre after school. Complexul a fost creat în scopul prevenirii și reducerii abandonului școlar. Este un proiect în derulare de mai mulți ani și merge foarte bine. Avem rezultate foarte bune cu copii proveniți din familii rrome, nevoiașe”, a precizat d-na Oana Pârvulescu, director general al Direcției de Dezvoltare și Asistență Comunitară Arad.

Lect. univ. dr. Aurora Lupaș, din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport, ne-a declarat: „Ne bucurăm că și în acest an suntem alături de Primăria municipiului Arad prin workshopul dedicat specializării de asistență socială. Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” are o istorie în ceea ce privește asistența socială în Arad. La Universitatea noastră a apărut pentru prima dată asistența socială în Arad. Ne bucurăm foarte mult că avem alături de noi, ca în fiecare an, factorii de decizie din cadrul Primăriei Arad, pentru a dezbate împreună - mediul universitar, ONG-urile și reprezentanții administrației locale - prezentul, viitorul și perspectivele în ceea ce privește asistența socială din municipiul Arad, care sunt nevoile și cum îi putem sprijinii pe cei aflați în dificultate”.

„Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport a organizat un workshop pe o temă interesantă, fiind vorba despre Asistența socială, prezent și perspective. În cadrul manifestărilor prilejuite de Zilele Aradului, am organizat această masă rotundă pentru a vedea ce avem în momentul de față, cum putem să ne dezvoltăm și cum putem să dezvoltăm programul din cadrul Universității noastre, astfel încât Universitatea să vină în sprijinul instituțiilor care se ocupă, la nivel de municipiu și județ, de acest domeniu, dar și în sprijinul ONG-urilor care au servicii în domeniul asistenței sociale. Ne-am gândit ca această masă rotundă să fie cât mai deschisă, să spunem lucrurilor pe nume. La acest workshop au fost invitați reprezentați care lucrează în domeniul asistenței sociale la nivel de municipiu, dar și la nivel de județ, prilej cu care am dorit să vedem care sunt realitățile asistenței sociale la această dată și ce perspective se întrevăd pentru ca acest domeniu foarte important al vieții noastre sociale, să ia o amploare și să se dezvolte conform cerințelor și zilelor de astăzi ale României. Din acest punct de vedere, în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Aradului, am dorit să organizăm această acțiune, și totodată la sfârșitul perioadei, respectiv sâmbătă și duminică, 30-31 august 2015, dorim să organizăm acţiuni care vor avea un caracter sportiv, fiind dotate cu „Cupa Aradului – UVVG 2015”, pentru tinerii din județul nostru. În acest context, Universitatea noastră este o prezență activă în cadrul manifestărilor pe care Aradul le organizează an de an, deoarece Aradul se pregătește în vederea competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană”, a subliniat prof. univ. dr. Teodor Pătrăuță, decanul Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.

Înapoi la Articole